Wat is hypnose?

Hypnose is een toestand waarin er een directe toegang is tot het onderbewustzijn. Het is een aangename methode waarbij er een rustige en ontspannen toestand van lichaam en geest ontstaat. Een toestand waarbij alles gewoon waargenomen wordt en er toch een directe toegang tot het onderbewustzijn is.

Hypnose kun je vergelijken met de staat waarin je bent als je bijna in slaap valt, dus de toestand tussen slaap en wakker zijn in. Als iemand je dan vraagt “Slaap je al?” dan heb je gewoon geen zin om te zeggen “Ja hoor ik slaap al”, want het is gewoon te comfortabel om in die toestand te blijven. Maar als je het zou willen, dan kun je wel antwoorden, met andere woorden, je hebt nog steeds de controle. Verder is hypnose een staat waarin je optimale focus hebt op het (onderliggende) probleem zodat je deze kunt oplossen. Bewust wil je stoppen, maar onbewust is de boodschap niet aangekomen en dat onbewuste deel van je brein is nu eenmaal veel sterker. Met hypnose spreken we dat deel aan om je te helpen, waardoor het vanzelf zal gaan.

Wat is hypnose

Herinneringen

Herinneringen zijn altijd gekleurd er is onderscheid tussen feiten en perceptie. Met andere woorden de herinneringen die omhoog kunnen komen tijdens een sessie, kunnen waar zijn, kunnen niet waar zijn of kunnen een mengeling zijn van beide. Voor het onbewuste maakt dit niet uit.

Wat ga je morgen doen? Heb je daar een beeld bij? En gisteren, heb je daar een beeld bij? Dat is jouw voorstellingsvermogen, zo makkelijk is het ook in hypnose, iedereen beleeft dit op zijn of haar eigen manier.

Wat je ook gaat meemaken, welke herinneringen ook maar naar boven komen, het is niemands schuld, iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal om datgene te doen wat hij of zij doet. Dat is geen excuus, maar de schuldvraag (het onkruid, dat in jouw hoofd bestaat) daar moeten we van af. Het gaat erom hoe jij er vanaf nu en in de toekomst mee omgaat.

We gaan het verleden loslaten en gewoon kijken wat er gebeurd, feiten kunnen we niet veranderen maar het gevoel daarover wel.

Het proces

Een mooie metafoor die het proces van hypnose beschrijft: Stel je voor een tuin met mooie bloemetjes helemaal overwoekerd door onkruid, dat onkruid (je belemmeringen) doen de mooie plantjes verstikken. In hypnose volgen we het onkruid helemaal naar het ontstaan, naar de wortel en we trekken het met wortel en al er uit. Daarna planten we weer allemaal nieuwe zaadjes waar mooie bloemetjes uit komen. Het lijkt soms wel na de sessie, dat er nog wat onkruid is achtergebleven en dat zou kunnen, omdat het onkruid misschien nog ergens verweven is tussen die plantjes, maar weet dat de wortel er uit is, dus het sterft vanzelf af. Richt je aandacht en zonnestralen vanaf nu weer op de mooie bloemetjes.

Wat je idee ook is over een eventuele oorzaak, laat dat idee los. Laat gebeuren wat er gebeurt en geniet ervan.

Scherm is te klein.